RSS Feed

Datum: 19 november 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

5 redenen waarom de zwarte pieten discussie ontspoort

Het is bijna net zo'n traditie als het sinterklaasfeest zelf: De zwarte pieten discussie. En die discussie lijkt als maar feller en heviger te worden. In deze blog ga ik op zoek naar redenen waarom die discussie zo ontspoort. Wat je niet gaat vinden is mijn mening over zwarte piet, die is hiervoor niet relevant.

Daar waar het niet goed gaat tussen twee partijen hebben daar worden vaak ook aan beide kanten fouten gemaakt. Ironisch genoeg maken in dit geval beide partijen dezelfde fouten.

Verantwoording nemen voor je communicatie

Verantwoording nemen voor je communicatie is een belangrijk onderdeel voor goede communicatie. Als je dat doet dan corrigeer je je communicatie als je iets zegt wat anders over komt als dat je bedoeld. Binnen de zwarte pieten discussie gebeurd dit totaal niet. Tegenstanders zeggen dat zwarte piet racistisch is, de voorstanders zeggen dat het niet zo bedoeld is. Hier zie je dat er vanuit de voorstanders, en vanuit de zwarte piet figuur zelf, iets gecommuniceerd wordt wat anders over komt dan het bedoeld is zonder dat daar iets mee gedaan wordt. Andersom precies het zelfde: Het argument rondom racisme wordt door de voorstanders als niet waar ervaren en te tegenstanders gaat hier niet op in.

De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt

In communicatie krijg je vaak terug wat je geeft. Benader je iemand agressief dan kan je agressie terug verwachten. Ook dat lijkt hier mee te spelen, en is mogelijk de reden dat de discussie steeds feller wordt. Zowel de voor- als tegenstanders maken verwijten naar elkaar, waarbij argumenten steeds harder en botter worden.

Geen respect voor elkaar

Je kan respect hebben voor elkaar zonder dat je het met elkaar eens bent. Dat respect is in de discussie ver te zoeken, als er überhaupt al geluisterd wordt. Zonder respect is geen goede discussie mogelijk en daarmee is er ook geen pad naar een oplossing.

Het zit hoog

Kijken we naar een model als de Neurologische Niveau's dan komen we op een hoog niveau uit. Zwarte piet, en het hele sinterklaasfeest, zijn dan onderdeel van de Nederlandse identiteit. Het geloven in sinterklaas, meestal niet meer van toepassing bij de discussiërende partijen, zou je zelfs op spiritualiteit niveau kunnen plaatsen. Ook bij de tegenstanders hebben we te maken met het identiteitsniveau, het gaat om erkenning van wie ze zijn en van hun afkomst.

Kenmerkend voor het identiteitsniveau is dat opmerkingen daarover vaak de persoon raken, het doet bijna fysiek pijn. Dit is naar mening ook de reden dat de discussie feller wordt en er steeds meer (negatieve) emotie bij komt.

Meningen als feiten presenteren

Een mening hebben we allemaal, en zeker in de zwarte pieten discussie lopen die behoorlijk uiteen. Wat je in de discussie ziet gebeuren is dat de meningen als feiten gepresenteerd worden. Neem bijvoorbeeld het argument rondom racisme, de tegenstanders zeggen dat het racisme is (hun mening als feit weergegeven), de voorstanders zeggen dat het niet zo is (wederom hun mening als feit weergegeven).

Hoe dan wel verder?

Dat is een goede vraag. De vraag is of de discussie niet al zo ver ontspoort is dat er geen redden meer aan is. Bij een kleinere groep zou ik zeggen: Begin met praten, verdiep je in elkaars argumenten, ga elkaar begrijpen. Het lastige is dat de discussie ieder Nederlander bezig lijkt te houden en ieder een eigen mening heeft waardoor dat nog niet zo makkelijk is. Daarnaast is het belangrijk een gezamenlijk doel te vinden en vanuit daar te ontdekken wat de gezamenlijke mogelijkheden zijn. In dit geval vermoed ik dat beide partijen een fijn sinterklaasfeest nastreven, en dat ze alleen op de invulling daarvan van mening verschillen.

Laten we het in ieder geval gezellig houden en er een mooi feest van maken.

Tags: verantwoording respect identiteit neurologische-niveaus

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags