RSS Feed

Datum: 29 november 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

Sorry Johan ...

Vandaag gebeurde er iets bijzonders op communicatie gebied. Mensen delen spontaan persoonlijke verhalen op het gebied van LHBT. Dat doen ze onder de noemer "Sorry Joham ..."

Deze communicatie is op gang gekomen door een opmerking van Johan Derksen op TV. Het ging daarbij om LHBT'ers (Lesbisch, Homo, Bi, Transgender en vele andere varianten) in de voetbalwereld. Daarbij maakte Johan de opmerking dat er niet zo moeilijk gedaan moet worden over het uit de kast komen en dat je als je karakter hebt zo uit de kast kan komen.

Dat er op zo'n opmerking een reactie komt is te verwachten, de vorm van de reactie is bijzonder. Die reactie komt nu in de vorm van persoonlijke verhalen van LHBT'ers die vertellen over hun problemen en ervaringen bij het uit de kast komen.

Wat gebeurd hier in structuur?

Om te zien wat er gebeurd moeten we kijken naar de structuur van de communicatie. Kijken we hier naar op de Neurologische Niveau's dan zien we dat Johan een opmerking maakt over de vaardigheden ("Op karakter kan het") van mensen met een bepaalde identiteit (hij specifiek homo's). Wat hij. Hij zegt dit stellig, wat een indicatie is dat dit van hem een overtuiging is. Iets zeggen over een vaardigheid kan op zich al als prikkelend ervaren worden, en in dit geval wordt dat versterkt door het koppelen aan de identiteit. Dat er een reactie komt is dus niet zo opvallend.

Vanuit de andere kant, de personen die hun verhalen delen, wordt er gereageerd vanuit de identiteit, de overtuigingen die ze daarbij hadden (" Ik ben bang iedereen kwijt te raken") en het gedrag van anderen (de nare ervaringen) die ze gehad hebben.

Vanuit Transactionele Analyse zien we hoe het komt dat de opmerking van Johan deze reactie uitlokt. In de kern is zijn opmerking er eentje vanuit de Kritische Ouder. Een opmerking vanuit de Kritische Ouder krijgt over het algemeen een reactie vanuit het Kind, in dit geval het Vrij Kind wat creativiteit (in de manier waarop) en authentieke emoties (de verhalen) laat zien.

Tags: identiteit neurologische-niveaus transactionele-analyse

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags