RSS Feed

Datum: 29 december 2018
Door: Wesley Post

Wesley Post

4 tips om je goede voornemens waar te maken

Het nieuwe jaar staat voor de deur, het is de tijd van de nieuwe goede voornemens. Helaas blijft het vaak bij het goede voornemen. In deze blog krijg je 4 tips om te zorgen dat je je goede voornemens ook daadwerkelijk waar gaat maken. Gebruik van deze tips is op eigen risico, want je loopt natuurlijk wel het risico dat je krijgt wat je wilt ...

Een goed voornemen is eigenlijk niets anders dan een doel wat je jezelf stelt, daarbij neem ik aan dat het het zelf wilt bereiken. In deze blog krijg je 4 tips die je helpen om ze ook daadwerkelijk waar te maken.

Tip 1: Maak een goed voornemen

Hiermee bedoel ik niet alleen dat je een goed voornemen kiest, maar ook dat je het juiste goede voornemen kiest. Hoe je je voornemen formuleert heeft namelijk invloed op het resultaat. Formulier je voornemen daarom positief, dus zonder het woord "niet" of andere ontkenningen. "Ik wil gezonder leven" is sterker dan "Ik wil stoppen met roken". Maak het doel ook concreet en meetbaar. "Ik wil minder snoepen" is niet positief uitgedrukt en ook niet concreet. "Ik neem nog maximaal 2 snoepjes per dag" of "Ik snoep alleen in het weekend" is al een stuk beter. Als laatste is belangrijk dat je het ook écht wilt, je moet gemotiveerd zijn om het te halen.

Tip 2: Vertel het aan anderen

Heel simpel en effectief: Spreek je voornemen uit naar zo veel mogelijk anderen. Door het uit te spreken geef je zelf steeds meer commitment aan je voornemen, daarbij voelt het ook al anders als je iets uitspreek ten opzichte van als je iets "van binnen" bedenkt en tegen jezelf zegt. Als je je voornemen dan toch verteld aan al die anderen, is er misschien iets waar ze je mee kunnen helpen? Vraag het ze.

Tip 3: Maak een doelstemming

Een doelstemming maak je door je in te leven hoe het zou zijn als je je doel bereikt hebt. Hoe voel je je dan? Wat zie je dan? Wat hoor je dan? Wat ben je dan? Wat levert het je op als je je doel gehaald hebt? Roep die doelstemming op als je met je doel bezig bent zodat je voelt waar je het voor doet.

Tip 4: Vier successen

Heb je iets gedaan wat je in de richting van je doel brengt? Heel goed! Vier zo'n moment zodat je van het werken aan je doel iets positiefs maakt. Hoe je dat viert mag je uiteraard helemaal zelf bepalen, dat mag met iets kleins en natuurlijk ook groots als je vind dat daar aanleiding voor is.

Tags: doelen-stellen

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags