RSS Feed

Datum: 04 januari 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

De link tussen communicatie en persoonlijke groei

Mijn trainingen gaan in op communicatie en persoonlijke groei. Dat lijkt soms een merkwaardige combinatie. Wat hebben die twee met elkaar te maken? In deze blog geef ik aan hoe ik daar tegenaan kijk.

De meesten zien communicatie als iets wat je naar anderen doet. En voor een groot deel is dat natuurlijk ook de functie van communicatie. Je hebt iets in je hoofd zitten, een idee of iets anders, en dat wil je overbrengen op een ander persoon. Daarnaast communiceer je ook veel met jezelf. Ik doel op dat stemmetje in je hoofd waarmee je tegen jezelf praat. Wat zegt dat stemmetje? Of met andere woorden: Hoe en wat communiceer je naar jezelf?

Een voorbeeldje

Stel je moet iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Dan zou dat stemmetje kunnen zeggen: Oei, dat heb ik nog nooit gedaan, dat gaat me nooit lukken. Pippi Langkous zou gezegd hebben: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen. Welke van de twee zal je eerder aanzetten tot actie om in ieder geval een poging te wagen?

Een quote die vaak aan Albert Einstein wordt toegeschreven is: "Als je denkt dat je het kan dan heb je gelijk, als je denkt dat je het niet kan heb je ook gelijk". Daarmee raakt hij een waar punt: Afhankelijk van jouw eigen overtuiging of jij iets kan of niet zal het resultaat verschillen. Natuurlijk is alleen de overtuiging niet voldoende om iets ook écht te kunnen, wel kan het het verschil maken tussen ergens energie in steken en er beter in worden of het niet doen.

Neem eens een momentje voor jezelf, en kijk eens hoe jij tegen jezelf communiceert. Wat zeg jij tegen jezelf? Helpt dat je? Of helpt het je niet? En, als het je niet helpt, wat zou je anders tegen jezelf kunnen zeggen?

Tags: overtuigingen communicatie

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags