RSS Feed

Datum: 19 januari 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Het verhaal achter de naam NLP42

Mijn bedrijf heet NLP42. Voor de meesten misschien een set letters en cijfers die geen specifieke betekenis hebben. Voor mij zit daar wel degelijk een verhaal achter, wat dat verhaal is lees je in deze blog.

Ik begin het verhaal met de 42. Vaak wordt gedacht dat dit een referentie is naar mijn leeftijd en dat klopt niet. Het is een verwijzing naar het verhaal The Hitchhikers Guide To The Galaxy van Douglas Adams. Dit is een SF verhaal met een hoge dosis Engelse humor. In dat verhaal wordt aan een supercomputer gevraagd om "The answer to the ultimate question of Life, the Universe and Everything" te berekenen. Na miljarden jaren rekenen geeft de computer aan klaar te zijn. Een grote menigte verzameld zich om de computer heen voor de onthulling van het antwoord ... en dat antwoord is ... 42.

Helaas is er dan wel een probleem. Ze weten dan misschien het antwoord, ze weten niet welke vraag daar bij hoort. Er wordt een nieuwe supercomputer gebouwd die de vraag moet betekenen die hoort bij het antwoord 42. Die supercomputer is onze planeet aarde, en wij zijn allemaal onderdeel van die berekening. In ons allemaal zit dus een stukje van de vraag die hoort bij het antwoord 42.

Toen waren er twee mensen, Richard Bandler en John Grinder, die menselijk gedrag gingen bestuderen. Ze gingen de gedragingen van die mensen in stuctuur bestuderen met als doel door het toepassen van die structuur zelf snel nieuwe vaardigheden te leren. De inzichten die ze daar uithaalden verzamelden ze onder de naam NLP, wat formeel staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren.

Het toeval wil nu dat als je de posities van de letters NLP in het alfabet neemt, dan kom je uit op 14(N), 12(L) en 16(P). Tel deze bij elkaar op, en je komt weer op 42 uit. Daarmee zou NLP de vraag kunnen zijn die hoort bij het antwoord 42. NLP is steeds verder uitgegroeid en heeft inmiddels de potentie om het antwoord te zijn op alle levensvragen en problemen. NLP is tevens de methodiek die bij mij achter de trainingen en coaching schuil gaat. Daarom was het voor mij logisch om NLP42 als naam te kiezen.

Tags: metafoor

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags