RSS Feed

Datum: 03 april 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Klimaat: Vermijden of benaderen?

Vandaag was er een nieuwsitem in Een Vandaag over het boek "De onbewoonbare waarde". Het komt van de Amerikaanse schrijver David Wallace Wells. Het boek zet volop in op de gevolgen van klimaatverandering.

De schrijver waarschuwt daarin op een alarmerende manier en zet volop in op de bijbehorende angsten. Denk hierbij aan uitdroging tot het vele zweten door hogere temperaturen of je huis wat vol water staat. Daarmee slaagt hij er heel goed in om de toch wat afstandelijke gevolgen van klimaatverandering heel dichtbij te brengen, en zal zeker een groep mensen aanspreken en tot actie aanzetten.

In NLP is zoiets iets wat je vermijdt en is één van de Metaprogramma's. Je onderneemt actie omdat iets niet wilt. Wil je echter iedereen bereiken dan zal je meer moeten doen. Sommige mensen komen in actie om iets te vermeiden, anderen doet dan om iets te benaderen. Die komen dus in actie om iets wat ze wél willen. Uiteraard is dit niet helemaal zwart-wit en zijn er tussenvormen mogelijk.

Ik zal een wat meer alledaags voorbeeld geven: Het verkeer. Er vanuit gaande dat je je aan de regels houd kan je dat om twee redenen doen: Je wilt geen bekeuring krijgen (vermijdend) of omdat je je graag aan de regels houd (benaderend).

Met dit boek geeft de schrijver in ieder geval een inkijkje in zijn voorkeur met betrekking tot het vermijden of benaderen van doelen. Mocht je als doel hebben écht iedereen te bereiken dan zou ik aanraden om zowel vermijdende als benaderende argumenten te gebruiken.

Tags: doelen-stellen metaprogrammas

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags