RSS Feed

Datum: 26 april 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Verkiezingstijd: Hoe communiceren politici?

Het is weer verkiezingstijd, deze keer gaat het om de Europese verkiezingen. In deze blog wil ik het echter niet over de politieke inhoud van deze verkiezingen hebben maar over de manier van communiceren van politici in verkiezingstijd.

Kijken we naar het NLP model van de Hiërarchie van Ideeën dan zijn er twee mogelijkheden om van abstractie of details te veranderen als je communiceert. Je kan upchunken, je communicatie abstracter maken, of je kan downchunken waarbij je juist meer naar details toe gaat.

Ga je upchunken dan zal je merken dat er steeds minder details zijn. Als je een jonagold appel als beginpunt neemt dan zal je na de eerste stap al gewoon bij appel uitkomen. Doe je nog een stapje omhoog dan kom je bij fruit uit.

Het effect daarvan is goed merkbaar als je vervolgens gaat downchunken. Welke kanten kunnen we allemaal op als we vanaf fruit gaan downchunken? Appels, peren, aardbeien, meloen ... en nog vele anderen. Fruit is al een dusdanig abstract begrip dat er heel veel verschillende fruit onder vallen.

Wat heeft dit met politici te maken zou je zeggen? Dat is het volgende: Als er minder mogelijkheden zijn, dan is de kans groter dat mensen het met je eens zijn. Om er dan toch maar een politiek thema bij te pakken: Eigenlijk iedere politicus wil Nederland veilig maken of houden. Logisch, want dat willen we allemaal, toch? Dit is echt een abstract idee waar veel mensen "Ja!" tegen kunnen zeggen. De vraag is: Hoe willen ze Nederland veilig maken? Dáár zitten de verschillen, en sommige politici zijn heel goed om die details te vermeiden.

Dus wat doen ze? Ze communiceren zo abstract mogelijk, zodat zoveel mogelijk mensen het met ze eens zijn. Uiteraard geven ze wel wat details, ook om hun eigen partij te onderscheiden van alle andere partijen. De hoeveelheid details beperken ze tot wat strikt noodzakelijk is.

Tags: communicatie hierarchie-van-ideeen

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags