RSS Feed

Datum: 04 augustus 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Het belang van identiteit

Vorige week was het Pride Week, en het was bijna niet te missen. Die week staat in het teken van diversiteit, met als hoogtepunt de Amsterdam Pride en de afsluitende Canal Parade. Heb je je wel eens afgevraagd waarom dat zo belangrijk is? In deze blog ga ik daar op in.

Wat is identiteit eigenlijk?

Laten we met deze vraag beginnen, wat is een identiteit eigenlijk? Bij het woord identiteit leg ik direct de link naar de Neurologische Niveau's. Daar staat hij als het een na hoogste niveau. Daar heb je direct ook al onderdeel van het antwoord wat identiteit zo belangrijk maakt. Op identiteitsniveau vind je alles waar je van zegt: "Ik ben ...". Om mijzelf dan als voorbeeld te nemen, ik ben trainer en coach. Uiteraard ben ik meer dan dat. Ik ben ook zoon van mijn ouders, ik ben ook de broer van mijn broer en zus, en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan met wat ik allemaal ben. De enige relevante vraag hier is: Wat ben jij allemaal?

Waarom is het zo belangrijk?

Een deel van het antwoord op die vraag staat al hierboven, namelijk dat hij hoog in het model van de Neurologische Niveau's staat. Natuurlijk is dat geen antwoord op zich, belangrijker is om te kijken waarom het zo hoog in dat model staat.

Identiteiten zitten diep van binnen, je identificeert je ermee. Hoewel identiteiten gedurende je leven kunnen veranderen is dat vaak een langzaam proces óf het resultaat van een belangrijke nieuwe ontdekking over jezelf.

Dat belang merk je vaak als er aan die identiteit gerommeld wordt, bijvoorbeeld door zo'n ontdekking of doordat zo'n identiteit door anderen afgekeurd wordt. Om dat op een positieve manier er ervaren zou je je kunnen voorstellen dat iemand anders over jou zegt dat je iets bent wat je niet bent, en neem maar gewoon het voorbeeld wat nu in je op komt. Waarschijnlijk zal je je op zo'n moment direct verzetten tegen zo'n niet kloppende identiteit, al is die nog zo positief. Dát is de kracht van een identiteit.

Je bent niet je gedrag

Uit de vooronderstellingen kunnen we dan nog een laatste belangrijk aspect halen: Houd gedrag en identiteit gescheiden. Wat ik daarmee bedoel kan ik het best illustreren met een voorbeeldje: Stel iemand loopt samen met een kind in een supermarkt. Het kind ziet uiteraard allemaal lekkere en leuke dingen en begint er om te zeuren. Zeg je nu dat het kind vervelend is of zeg je dat het vervelend doet? Voel voor jezelf maar eens het verschil tussen "Je bent vervelend" of "Je doet vervelend", dat is het verschil tussen identiteit (je bent ...) en gedrag (je doet ...). Dus wil je iemand op gedrag aanspreken, zorg dan dat je dat ook daadwerkelijk op gedragsniveau doet.

Tags: neurologische-niveaus vooronderstellingen

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags