RSS Feed

Datum: 16 augustus 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

NLP in de wolken

Ik zeg vaak: NLP is het leven, het leven is overal, dus NLP is overal. Onlangs kwam ik een TED Talk tegen die me erop wees dat er zelfs in de wolken NLP te vinden is.

TED Talk

Laat ik beginnen met het delen van de talk zelf, het gaat om de talk van Gavin Pretor-Pinrey en heet Cloudy with a chance of Joy. Hij verteld over hoe mooi wolken kunnen zijn, en maakt ons ervan bewust hoe weinig we eigenlijk kijken naar het mooie schouwspel wat zich recht boven ons hoofd afspeelt. Hij haalt ook twee dingen aan waar ik met NLP op in kan haken.

Projecteren op de wolken

Je herkent misschien wel zijn verhaal dat je soms vormen in de wolken ziet die ineens ergens op lijken. Daardoor wordt zo'n wolk met schijnbaar willekeurige vormen ineens iets anders, vaak iets wat gerelateerd is aan waar je zelf mee bezig bent. Dat komt omdat je jouw perceptie, jouw binnenwereld, projecteert op de wereld om je heen. Kortweg: Perceptie is Projectie.

Er anders naar kijken

Met zijn talk bereikt Gavin nog iets: Je gaat op een andere manier, waarschijnlijk positiever, naar wolken kijken. In plaats van de negatieve associaties zoals regen die er aan wolken gekoppeld zijn, maakt hij er iets moois van. Dat proces, dat noemen we herkaderen. Daarbij ga je anders naar iets kijken, vaak om daar een positiever gevoel aan over te houden. Het grappige is dat de situatie niet veranderd is, die wolken zijn er nog steeds, en toch is het gevoel erbij veranderd.

Tags: herkaderen perceptie=projectie

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags