RSS Feed

Datum: 17 oktober 2019
Door: Wesley Post

Wesley Post

Wat is NLP eigenlijk?

Wat is NLP eigenlijk? Het lijkt zo'n simpele vraag, zeker voor iemand die er intensief mee bezig is. Toch is die vraag nog niet zo makkelijk te beantwoorden als je zou denken.

Onlangs gebeurde het me weer, ik was op een afscheidsfeestje en iemand vraagt me wat NLP is. Op zo'n moment is het toch onhandig om niet een simpele uitleg te hebben die de lading denk. Die lading dekken is juist het lastige, want NLP is niet één ding, het is een set aan methodieken, inzichten en een manier van doen en laten. Daarbij is het ook geen statisch iets, het is continue in ontwikkeling. Er komen nieuwe inzichten bij en oudere inzichten worden soms vernieuwd. In deze blogpost ga ik toch een poging wagen om met een goede omschrijving te komen.

Mijn persoonlijke invulling

In de tijd dat ik met NLP bezig ben heb ik al diverse antwoorden op deze vraag gehoord. "Het bewust worden van onbewuste processen" vind ik een mooie. Zelf zie ik het als een praktische vorm van psychologie, waarbij het praktische vooral slaat op de insteek dat we dingen doen die werken, zonder dat daar een zware wetenschappelijke onderbouwing bij nodig is. Daardoor is het makkelijk toepasbaar en kan je snel tot resultaten komen. Benader ik de vraag wat NLP is op een andere manier dan kom ik op omschrijvingen als "Een handleiding voor lichaam en geest", dit vooral omdat het mij veel geleerd heeft hoe hier mee om te gaan.

Een iets formelere poging

Ga ik een meer formele poging doen om NLP te omschrijven dan ga ik de letters uit elkaar trekken en onafhankelijk van elkaar beschrijven. NLP staat voluit voor Neuro- Linguïstisch Programmeren, laten we eens inzoomen op die drie woorden.

Neuro

Het neurologische aspect van NLP bestaat uit het bestuderen hoe je je neurologische systeem kan gebruiken en het vóór je kan laten werken. Eén van de simpelste inzichten uit dit deel is dat je geen ontkenning kan vasthouden, dat houd in dat "niet vergeten" en ander effect heeft als "onthouden".

Linguïstisch

Het linguïstische deel gaat over taal. Denk daarbij aan het gebruik van taal, nog flexibeler in taal en beïnvloeden van jezelf en anderen door middel van taal. Zo kan je taal beperkend gebruiken "Ik kan dit niet", of verruimend "Ik kan dit nog niet". Het verschil lijkt misschien klein, toch heeft het een grote invloed.

Programmeren

Het programmeer deel begint met het besef dat we op veel punten geprogrammeerd zijn en (oude) patronen volgen. Uiteraard is dat prima als die patronen ons helpen, echter soms veranderen situaties waardoor oude patronen niet meer nuttig zijn en we op zoek moeten naar nieuwe.

Alles bij elkaar

Alles bij elkaar is het dus een manier om zo veel mogelijk gebruik te maken van hoe je neurologisch systeem werkt, dat door middel van taal te beïnvloeden en op die manier nieuwe patronen aan te leren waar dat nodig is.

Hopelijk helpt dit verhaal om een beetje licht te laten schijnen op de vraag wat NLP is.

Tags: nlp

Reageer

Bekijk recente blogposts - Bekijk alle blogposts - Bekijk alle tags