Auditief Digitaal

Het auditief digitale (afgekort Ad) systeem draait om radio, het is de interne dialoog die je met jezelf kan hebben. Mensen met een auditief digitaal voorkeur representatiesysteem vinden het vaak belangrijk dat wat je verteld logisch is en goed in elkaar zit.

Gedrag

In hun gedrag laten ze vaak een combinatie zien van de andere representatie systemen. Daarbij gebruiken ze vaak auditief digitale predicaten.

Aangeleerd

Het auditief digitale systeem is het enige systeem wat niet gebaseerd is op zintuiglijke informatie, en daarom wordt het een secundair systeem genoemd. Het is een aangeleerd systeem, over het algemeen kan gesteld worden dat hoe meer opleiding iemand gehad heeft hoe sterker het auditief digitale systeem ontwikkeld is.

Predicaten

Voorbeelden van auditief digitale predicaten zijn:

  • Denken
  • Logisch
  • Verstand
  • Realiseren

Pagina's in de categorie representatie systemen:

Bij de auditief tonale modaliteit (afgekort At) draait om alles wat we horen. Mensen met een auditief tonaal voorkeur representatiesysteem vinden het vaak belangrijk hoe iets klinkt en houden vaak van muziek.

Gedrag is alles wat je van iemand aan de buitenkant kan waarnemen, wat je als het ware met een camera zou kunnen vastleggen. We komen gedrag onder andere tegen als het één na laagste niveau van de Neurlogische Niveaus.

Bij de kinesthetische modaliteit (afgekort tot K) draait om alles wat we voelen. Mensen met een kinesthetisch voorkeur representatiesysteem vinden het vaak belangrijk hoe iets voelt en vinden het belangrijk een goed gevoel te hebben bij wat ze doen.

Predicaten zijn woorden die passen bij een specifiek representatie systeem. Als je bekend bent met de voorkeur van je gesprekspartner dan kan je de impact van je communicatie vergroten door predicaten te gebruiken die passen bij die voorkeur.

Iets wat je door heel NLP veel terug vind zijn de representatie systemen. De representatie systemen, ook wel modaliteiten genoemd, zijn in de basis je zintuigen. Je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. In NLP termen hebben we het dan over Visueel, Auditief tonaal, Kinesthetisch, Olfactoir en Gustatoir. Gezamenlijk worden ze vaak als de afkorting VAKOG genoemd.

Bij de visuele modaliteit (afgekort tot V) draait om alles wat we zien. Mensen met een visueel voorkeur representatiesysteem vinden het vaak belangrijk hoe iets er uit ziet en vinden het belangrijk om er zelf goed verzorgd uit te zien.