Basis vooronderstellingen

De basis vooronderstellingen zijn 4 uitgangspunten waarop NLP verder gebouwd is. De NLP vooronderstellingen bouwen hier verder op door.

Oorzaak en Gevolg

Alles wat gebeurd kent een oorzaak en een gevolg. Zo ook alles wat met jouw gebeurd. Dit geeft je de keuze: Ga je aan de kant van de oorzaak staan, en bepaal je dus zelf wat er gebeurd, of ga je aan de kant van het gevolg staan en laat je anderen bepalen wat jou overkomt?

Succesvolle mensen staan zo vaak mogelijk aan de kant van de oorzaak om op die manier te bereiken wat ze willen bereiken. Waar sta jij?

All learning, change and behavior is unconscious

We doen heel veel dingen onbewust. Sterker nog, dat wat we bewust doen is slechts een minuscuul onderdeel van alles wat je doet. Terwijl je deze tekst aan het lezen bent ben je waarschijnlijk niet heel bewust bezig met de betekenis van alle woorden die je leest terwijl je die betekenis wel nodig hebt om deze zinnen te begrijpen.

Datzelfde geld niet alleen voor gedrag maar ook voor alles wat je leert en veranderingen die je maakt. Je hebt vast wel eens gehad dat je iets nieuws aan het leren was en dat het "ineens" een stuk beter ging. Op dat moment heeft je onbewuste een stap in het leerproces gezet.

Het centraal zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden

Dit is misschien wel de bekendste van het stel. Simpel gezegd kan je het woord "niet" niet vast houden. Het helpt dus om positief uit te drukken wat je wil. "Niet vergeten" heeft dus een ander effect dan "onthouden". Ben je nog niet helemaal overtuigd van de waarheid van deze vooronderstelling? Denk dan maar eens niet aan een roze olifant ...

Onbeperkende overtuigingen

Overtuigingen zijn krachtige sturende constructies in je hoofd. Hoe zou het dan zijn als je overtuigingen had die je helpen om alles uit jezelf te halen? Dan is waar deze vooronderstelling over gaat. Denk je op een positieve en opbouwende manier over jezelf dan helpt dat om in actie te komen voor wat je wil bereiken.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je dat eigenlijk doet, iets nieuws leren? Eigenlijk is het raar dat zoiets op scholen nauwelijks aandacht krijgt. Het 4-staps leerproces geeft je inzicht in de stappen die we allemaal doorlopen als we iets nieuws leren.

Herkaderen is één van de simpelste technieken uit NLP. Met herkaderen ga je op een andere, vaak positievere, manier kijken naar gedrag of een gebeurtenis.

De Hiërarchie van Ideeën geeft je inzicht het niveau van abstractie of details van jouw communicatie.

Meta-Programma's zijn onbewuste filters. Het zijn filters die horen bij je karakter en bepalen hoe je handelt. Voor alle Meta-Programma's geld dat iedereen een voorkeur heeft, het is je uitgangspunt wat je het minste energie kost. Met wat meer moeite en oefening is het mogelijk ook de andere mogelijkheden in te zetten. Welke Meta-Programma's je inzet is vaak ook context afhankelijk.

Het Miltonmodel is gemaakt door Richard Bandler en John Grinder nadat ze Milton Erickson bestudeerd hadden. Het omvat enkele taalpatronen waarbij je opzettelijk vaag en abstracte taal gaat gebruiken. Hierdoor geeft iedereen zijn eigen invulling aan wat je verteld.

De model van de Neurologische Niveaus, soms ook de Logische Niveaus genoemd, is in de jaren '90 ontwikkeld door Robert Dilts. Het bestaat uit 6 niveaus die inzicht geven in communicatie, verandering en gedrag.

Het onbewuste is, misschien een beetje flauw gezegd, alles waar je je niet bewust van bent. Zo door de dag heen doe je best veel dingen onbewust of op de "automatische piloot". Het onbewuste is vele malen groter dan dat waar we bewust mee bezig kunnen zijn.

Je hebt vast wel eens gezien dat iemand snelle oogbewegingen maakt als je een vraag stelt. Die oogbewegingen lijken misschien willekeurig, dat zijn ze niet. Ze hebben betrekking op hoe je toegang krijgt tot intern opgeslagen informatie.

Overtuigingen zijn de dingen die voor jou waar zijn. De kernwoorden hierin zijn "voor jou", ze hoeven niet per definitie overeen te komen met de waarheid van iemand anders of met een objectieve waarheid.

Rapport is één van de belangrijkste concepten in NLP, mogelijk ben je de term daar buiten ook al tegen gekomen. Rapport is de "Klik" die je met een gesprekspartner kan ervaren, dat gevoel dat je iemand al langer kent terwijl je die net ontmoet hebt.

Iets wat je door heel NLP veel terug vind zijn de representatie systemen. De representatie systemen, ook wel modaliteiten genoemd, zijn in de basis je zintuigen. Je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. In NLP termen hebben we het dan over Visueel, Auditief tonaal, Kinesthetisch, Olfactoir en Gustatoir. Gezamenlijk worden ze vaak als de afkorting VAKOG genoemd.

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe iemand iets doet waar die persoon heel goed in is? En zou je een makkelijke manier willen leren hoe je je dat eigen zou kunnen maken? Of zou je willen ontdekken hoe jij de dingen doet waar je zelf goed in bent? Dan bevind je je op het terrein van de strategieën.

Submodaliteiten zijn, zoals de naam misschien al doet vermoeden, een verdere verfijning van de modaliteiten. In de praktijk kom je ze overal tegen en zitten ze bijna overal onder.

De NLP Vooronderstellingen zijn een aantal inzichten die verzameld zijn van alle succesvolle personen die onderzocht zijn om uiteindelijk tot NLP als methodiek te komen. Het zijn de overtuigingen van NLP en bouwen voort op de basis vooronderstellingen.

Waarden zijn de dingen die je belangrijk vindt. Je gebruikt ze om vooraf keuzes te maken en achteraf om het resultaat te evalueren.

Om een situaite zo goed mogelijk te kunnen beoordelen is het belangrijk om deze vanuit minimaal drie verschillende invalshoeken te benaderen. Die stelling van Gregory Bateson vormt de basis van de Waaneemposities.

Bij zintuiglijke scherpzinnigheid gaat het om zo veel mogelijk en exact mogelijk waar te nemen. Als je met iemand in gesprek bent laat die vaak kleine veranderingen in z'n gezichtsuitdrukking of lichaamstaal zien, het waarnemen van deze kleine veranderingen maakt het mogelijk beter met de ander in contact te komen.