Gregory Bateson

Gregory Bateson leefde van 9 mei 1904 tot 4 juli 1980 en was een brits antropoloog. Hij is het bekendst om zijn boek "Steps to an Ecology of mind".

Het werk van Bateson vinden we onder andere terug bij de waarneemposities en het vormde de basis voor wat Robert Dilts ontwikkeld heeft tot de Neurologische Niveaus. Het boek "Steps to an Ecology of Mind" bevat een verzameling publicaties en onderzoeken die, volgens Bateson, omschrijven wat "minds" en ideeën zijn. Het boek is in 1972 voor het eerst uitgegeven en in 1987 als herziene uitgave uitgebracht waarbij er veel nieuwe onderzoeken toegevoegd zijn. Wie zelf het meer dan 500 pagina's tellende boek wil lezen kan het hier downloaden.

Wil je meer weten? Dat kan op wikipedia waar zowel in het Nederlands als in het Engels uitgebreid over hem geschreven is.

Pagina's in de categorie personen:

Alfred Korzybski, of voluit Alfred Habdank Skarbek Korzybski, leefde van 3 juli 1879 tot 1 maart 1950. Ondanks dat hij overleden is voordat NLP ontstond heeft hij daar toch een belangrijke bijdrage aan geleverd.

John Grinder, of voluit John Thomas Grinderr, geboren op 10 januari 1940 in Detroit, is samen met Richard Bandlerr één van grondleggers van NLP.

Milton Erickson, of voluit Milton Hyland Erickson, leefde van 5 december 1901 tot 25 maart 1980 en was een zeer begaafd hypnotherapeut. In 1974 is hij door Richard Bandler en John Grinder hem bestudeerd.

De model van de Neurologische Niveaus, soms ook de Logische Niveaus genoemd, is in de jaren '90 ontwikkeld door Robert Dilts. Het bestaat uit 6 niveaus die inzicht geven in communicatie, verandering en gedrag.

Richard Bandler, of voluit Richard Wayne Bandler, geboren op 24 februari 1950 in New Jersey, is samen met John Grinder één van grondleggers van NLP. Hij groeide op in Sunnyvale, Californië, wat nu beter bekend staat als Silicon Valley.

Robert Dilts, voluit Robert Brian Dilts, is geboren op 21 maart 1955 en raakte al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van NLP, iets wat tot die tijd voornamelijk gedaan werd door Richard Bandler en John Grinder.

Om een situaite zo goed mogelijk te kunnen beoordelen is het belangrijk om deze vanuit minimaal drie verschillende invalshoeken te benaderen. Die stelling van Gregory Bateson vormt de basis van de Waaneemposities.