Herkaderen

Herkaderen is één van de simpelste technieken uit NLP. Met herkaderen ga je op een andere, vaak positievere, manier kijken naar gedrag of een gebeurtenis.

Bijna al het gedrag en iedere situatie kan je positief of negatief bekijken. Zo kan je van regen zeggen dat het vervelend is, dat je er nat van wordt, dat je daardoor niet naar buiten kan. De positieve kant is dat alle bomen en planten water krijgen en dat het in de zomer verkoeling kan geven. Bekijk je het van de negatieve kant dan zal het je waarschijnlijk energie kosten, vanaf de positieve kant zal het je energie opleveren.

Daarmee is in al zijn eenvoud herkaderen een heel effectieve manier om positiever in het leven te staan en meer te bereiken. Doordat het gaat om hoe je ergens tegenaan kijkt hoef je ook niets aan de situatie te veranderen, het is een mindset die grote gevolgen kan hebben voor hoe je je voelt.

Herkaderen kan je op 3 verschillenden manieren doen: Op context, op betekenis en op inhoud.

Context herkadering

Met een context herkadering plaats je het gedrag wat als negatief ervaren wordt in een situatie of tijd waar het als positief ervaren wordt. Stel dat iemand alles maar snel, snel, snel wil doen. Dat zou in een sport waar snelheid belangrijk is wel eens een heel handige eigenschap kunnen zijn.

Betekenis herkadering

Bij een betekenis herkadering geef je het gedrag of situatie een positieve betekenis. Stel dat iemand als negatief inbrengt dat die perfectionistisch is, dan zou je als betekenis herkadering kunnen geven dat die persoon waarschijnlijk wel goede kwaliteit levert.

Inhoud herkadering

Met een inhoud herkadering ga je daadwerkelijk de inhoud veranderen. Je gaat dus het gedrag, de herinnering of de situatie daadwerkelijk aanpassen. Hoe dat gaat ligt buiten de scope van dit artikel.