Hiërarchie van Ideeën

De Hiërarchie van Ideeën geeft je inzicht het niveau van abstractie of details van jouw communicatie.

Vanaf een beginpunt zijn er drie verschillende richtingen die je op kan gaan. Twee daarvan veranderen het niveau van abstractie of details, één daarvan blijft op hetzelfde abstractie of detail niveau. De centrale term hierbij is "Chunken", ofwel de grootte van de brokken informatie die je aanbiedt.

Upchunken

De eerste richting noemen we Upchunken, en daarmee ga je omhoog in de Hiërarchie. Daarmee wordt je taalgebruik abstracter, en de begrippen worden steeds wolliger. Het voordeel is dat het meer mensen kan aanspreken, juist omdat ze deels hun eigen invulling geven aan de termen. Op dit principe is het Milton Model (afgeleid van dr. Milton Erickson) gebaseerd.

Downchunken

Het tegenovergestelde van Upchunken is Downchunken. Je gaat dan steeds meer details geven, daarmee wordt je nauwkeuriger en specifieker. Het voordeel hiervan is dat het misverstanden kan voorkomen omdat je precies aangeeft wat je bedoeld en daardoor weinig ruimte voor eigen invulling laat. Op dit principe is het Meta Model gebaseerd.

Lateraal chunken

Naast het Up- en Downdunken kunnen we ook op hetzelfde abstractie of detail niveau blijven, en een overstap maken naar een ander onderwerp. Je kan dit zien als een Upchunk met direct daarna een Downchunk naar een ander onderwerp. Zo is een appel een voorbeeld van fruit (Upchunken), en voorbeeld van fruit is een peer (Downchunken). Zouden we direct van appel naar peer gaan dan zijn we aan het Lateraal chunken, we hebben een zijstap gemaakt binnen de categorie fruit.