John Grinder

John Grinder, of voluit John Thomas Grinderr, geboren op 10 januari 1940 in Detroit, is samen met Richard Bandlerr één van grondleggers van NLP.

John studeerde linguëstiek en heeft later ook samengewerkt met Noam Chomsky aan transformationele grammatica. In 1972 werkte hij samen met George Miller aan werd hij benoemd tot assistent-professor linguëstiek aan de universiteit waar hij benaderd werd door Richard Bandler, die in die tijd bezig was met gestalttherapie en hem vroeg als supervisor deel te nemen.

Samen met Richard ging hij mensen die succesvol waren bestuderen om te ontdekken was ze anders deden dan anderen die het zelfde beroep hadden. Dit deden ze onder andere bij Milton Erickson, Fritz Perlz en Virginia Satir. Dit proces noemden ze modelleren en had tot doel om te komen tot het verschil wat het verschil maakt, wat heeft iemand anders te leren om net zo succesvol te worden?

Meer informatie

Wil je meer weten over John Grinder? Er is een hoop over hem te vinden op internet.

Pagina's in de categorie personen:

Alfred Korzybski, of voluit Alfred Habdank Skarbek Korzybski, leefde van 3 juli 1879 tot 1 maart 1950. Ondanks dat hij overleden is voordat NLP ontstond heeft hij daar toch een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Gregory Bateson leefde van 9 mei 1904 tot 4 juli 1980 en was een brits antropoloog. Hij is het bekendst om zijn boek "Steps to an Ecology of mind".

Milton Erickson, of voluit Milton Hyland Erickson, leefde van 5 december 1901 tot 25 maart 1980 en was een zeer begaafd hypnotherapeut. In 1974 is hij door Richard Bandler en John Grinder hem bestudeerd.

Neuro Linguïstisch Programmeren, of kortweg NLP, is een combinatie van inzichten en methodieken die ontstaan is door het bestuderen van succesvolle mensen. De personen die hiermee begonnen zijn zijn Richard Bandler en John Grinder. Zij hebben oa. Milton Erickson, Virginia Satir en Gregory Bateson bestudeerd. Daarbij keken ze vooral naar de structuur van hoe ze werkten. Door in structuur na te doen wat ze bij deze succesvolle mensen hadden gezien merkten ze dat ze zichzelf snel nieuwe vaardigheden konden aanleren.

Richard Bandler, of voluit Richard Wayne Bandler, geboren op 24 februari 1950 in New Jersey, is samen met John Grinder één van grondleggers van NLP. Hij groeide op in Sunnyvale, Californië, wat nu beter bekend staat als Silicon Valley.

Robert Dilts, voluit Robert Brian Dilts, is geboren op 21 maart 1955 en raakte al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van NLP, iets wat tot die tijd voornamelijk gedaan werd door Richard Bandler en John Grinder.