Omgeving

Het niveau van de Omgeving vinden we helemaal onderaan in het model van de Neurologische Niveaus. Op omgevingsniveau vinden we alles wat buiten jezelf ligt. Het scherm waar je dit nu op leest is bijvoorbeeld onderdeel van jouw omgeving.

Omgeving wordt soms wel eens onderschat, en ondanks zijn positie in het model is hij net zo belangrijk als alle andere niveaus. Bedenk maar eens wat je anders zou doen als je binnen of buiten bent. Je bent dezelfde persoon, je kan exact dezelfde gedragingen en vaardigheden laten zien, en toch zijn er dingen die je wel binnen zou doen en niet buiten of andersom. Het enige verschil tussen die twee is de omgeving. Zo heeft je omgeving best veel invloed op wat je doet.

Pagina's in de categorie neurologische niveaus:

Gedrag is alles wat je van iemand aan de buitenkant kan waarnemen, wat je als het ware met een camera zou kunnen vastleggen. We komen gedrag onder andere tegen als het één na laagste niveau van de Neurlogische Niveaus.

Identiteit vinden we terug als één na hoogste niveau in de Neurologische Niveaus. Identiteit gaat om alles waar je "Ik ben ..." tegen zegt.

Missie / Spiritualiteit is het hoogste niveau van de Neurologische Niveaus. Afhankelijk van welke context je bekijkt zal één van de twee termen meer van toepassing zijn.

De model van de Neurologische Niveaus, soms ook de Logische Niveaus genoemd, is in de jaren '90 ontwikkeld door Robert Dilts. Het bestaat uit 6 niveaus die inzicht geven in communicatie, verandering en gedrag.

Overtuigingen zijn de dingen die voor jou waar zijn. De kernwoorden hierin zijn "voor jou", ze hoeven niet per definitie overeen te komen met de waarheid van iemand anders of met een objectieve waarheid.

Vaardigheden vinden we op het 3e niveau van onder in het model van de Neurologische Niveaus. Het niveau van de vaardigheden bevat alles wat we kunnen en draait om de vraag hoe we dat doen.

Waarden zijn de dingen die je belangrijk vindt. Je gebruikt ze om vooraf keuzes te maken en achteraf om het resultaat te evalueren.