Perceptie is Projectie

Perceptie is projectie kan je zien als de volwassen versie van "Wat je zegt ben je zelf ...". De basis hiervan bestaat uit dat wat jij vind of ziet van de wereld om je heen, een projectie is van jouw eigen denkbeelden, jouw perceptie.

Heb je bijvoorbeeld wel eens gemerkt dat als je een nieuwe auto hebt gekocht, dat je dat merk en type ineens heel veel ziet rijden? Of als je bezig bent met kinderen krijgen, dat je dan ineens een hoop zwangere vrouwen of mensen met kinderwagens ziet lopen? Uiteraard reden die auto's er altijd al, liepen die zwangere vrouwen of mensen met kinderwagens er ook altijd al, het verschil is dat jij er nu meer focus op hebt waardoor ze opvallen.

Wat ik hiervoor heb beschreven is misschien grappig, en het gaat ook nog verder dan dat. Stel nu dat jij iemand tegen komt, en jij vind iets van die persoon, ongeacht of dat nu positief of negatief is. Dat wat jij van die persoon vind, zegt dat wat over die ander, of zegt dat iets over jou? Als je de stelling van Perceptie is Projectie volgt zegt dat iets over jou. Als dat weer gebeurd, reflecteer dan eens op die gebeurtenis. Wat maakte dat je dat vond van die persoon? Wat deed die persoon? Wat maakt dat jij dat wat die persoon doet associeert met wat je van die persoon vind? En klopt dat eigenlijk allemaal nog wel?