Richard Bandler

Richard Bandler, of voluit Richard Wayne Bandler, geboren op 24 februari 1950 in New Jersey, is samen met John Grinder één van grondleggers van NLP. Hij groeide op in Sunnyvale, Californië, wat nu beter bekend staat als Silicon Valley.

Richard is zijn studie begonnen met wiskunde, en heeft die uiteindelijk afgerond in filosofie en psychologie. Al tijdens zijn studie werd hij gevraagd mee te werken aan het boek "The Gestalt Approach" van Fritz Perls. Daarnaast volgde hij ook trainingen bij Virginia Satir, een succesvol gezinstherapeut. Hier heeft hij John Grinder ontmoet.

Samen met John ging hij mensen die succesvol waren bestuderen om te ontdekken was ze anders deden dan anderen die het zelfde beroep hadden. Dit deden ze onder andere bij Milton Erickson, Fritz Perlz en Virginia Satir. Dit proces noemden ze modelleren en had tot doel om te komen tot het verschil wat het verschil maakt, wat heeft iemand anders te leren om net zo succesvol te worden?

Bijdragen

Richard Bandler heeft veel bijgedragen aan NLP en noemt het zijn levenswerk. Hij ontwikkelde samen met John Grinder onder andere het Metamodel, het Miltonmodel, het swish patroon, veranderen van overtuiging, Ankeren en Oogpatronen.

Meer informatie

Wil je meer weten over Richard Bandler? Er is een hoop over hem te vinden op internet.

Pagina's in de categorie personen:

Alfred Korzybski, of voluit Alfred Habdank Skarbek Korzybski, leefde van 3 juli 1879 tot 1 maart 1950. Ondanks dat hij overleden is voordat NLP ontstond heeft hij daar toch een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Gregory Bateson leefde van 9 mei 1904 tot 4 juli 1980 en was een brits antropoloog. Hij is het bekendst om zijn boek "Steps to an Ecology of mind".

John Grinder, of voluit John Thomas Grinderr, geboren op 10 januari 1940 in Detroit, is samen met Richard Bandlerr één van grondleggers van NLP.

Milton Erickson, of voluit Milton Hyland Erickson, leefde van 5 december 1901 tot 25 maart 1980 en was een zeer begaafd hypnotherapeut. In 1974 is hij door Richard Bandler en John Grinder hem bestudeerd.

Neuro Linguïstisch Programmeren, of kortweg NLP, is een combinatie van inzichten en methodieken die ontstaan is door het bestuderen van succesvolle mensen. De personen die hiermee begonnen zijn zijn Richard Bandler en John Grinder. Zij hebben oa. Milton Erickson, Virginia Satir en Gregory Bateson bestudeerd. Daarbij keken ze vooral naar de structuur van hoe ze werkten. Door in structuur na te doen wat ze bij deze succesvolle mensen hadden gezien merkten ze dat ze zichzelf snel nieuwe vaardigheden konden aanleren.

Robert Dilts, voluit Robert Brian Dilts, is geboren op 21 maart 1955 en raakte al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van NLP, iets wat tot die tijd voornamelijk gedaan werd door Richard Bandler en John Grinder.