Robert Dilts

Robert Dilts, voluit Robert Brian Dilts, is geboren op 21 maart 1955 en raakte al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van NLP, iets wat tot die tijd voornamelijk gedaan werd door Richard Bandler en John Grinder.

Robert Dilts leverde hierin belangrijke bijdragen aan Sleight-Of-Mouth taalpatronen en het veranderen van overtuigingen. Het bekendst is hij om zijn werk aan de Neurologische Niveaus.

Wil je meer weten?

Je kan meer vinden op de Nederlandstalige Wikipedia of op zijn eigen website.

Foto

De foto op deze pagina is afkomstig van Wikipedia en beschikbaar gesteld onder de GNU Free Documentation License. Meer informatie over hoe jij deze foto mag gebruiken kan je vinden op deze pagina.

Pagina's in de categorie personen:

Alfred Korzybski, of voluit Alfred Habdank Skarbek Korzybski, leefde van 3 juli 1879 tot 1 maart 1950. Ondanks dat hij overleden is voordat NLP ontstond heeft hij daar toch een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Gregory Bateson leefde van 9 mei 1904 tot 4 juli 1980 en was een brits antropoloog. Hij is het bekendst om zijn boek "Steps to an Ecology of mind".

John Grinder, of voluit John Thomas Grinderr, geboren op 10 januari 1940 in Detroit, is samen met Richard Bandlerr één van grondleggers van NLP.

Milton Erickson, of voluit Milton Hyland Erickson, leefde van 5 december 1901 tot 25 maart 1980 en was een zeer begaafd hypnotherapeut. In 1974 is hij door Richard Bandler en John Grinder hem bestudeerd.

Neuro Linguïstisch Programmeren, of kortweg NLP, is een combinatie van inzichten en methodieken die ontstaan is door het bestuderen van succesvolle mensen. De personen die hiermee begonnen zijn zijn Richard Bandler en John Grinder. Zij hebben oa. Milton Erickson, Virginia Satir en Gregory Bateson bestudeerd. Daarbij keken ze vooral naar de structuur van hoe ze werkten. Door in structuur na te doen wat ze bij deze succesvolle mensen hadden gezien merkten ze dat ze zichzelf snel nieuwe vaardigheden konden aanleren.

De model van de Neurologische Niveaus, soms ook de Logische Niveaus genoemd, is in de jaren '90 ontwikkeld door Robert Dilts. Het bestaat uit 6 niveaus die inzicht geven in communicatie, verandering en gedrag.

Richard Bandler, of voluit Richard Wayne Bandler, geboren op 24 februari 1950 in New Jersey, is samen met John Grinder één van grondleggers van NLP. Hij groeide op in Sunnyvale, Californië, wat nu beter bekend staat als Silicon Valley.