Strategiën

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe iemand iets doet waar die persoon heel goed in is? En zou je een makkelijke manier willen leren hoe je je dat eigen zou kunnen maken? Of zou je willen ontdekken hoe jij de dingen doet waar je zelf goed in bent? Dan bevind je je op het terrein van de strategieën.

Wat is een strategie

Heel formeel is een strategie een opeenvolging van interne en externe representaties die consistent tot een bepaald eindresultaat leiden.

Dat is een mond vol, en eigenlijk betekend het dat je een serie interne en externe acties of waarnemingen hebt, en dat je daarmee een bepaald resultaat teweeg brengt. Iemand zou bijvoorbeeld als eerste stap zichzelf iets kunnen zien doen. Daarna zegt hij tegen zichzelf "Ik kan het" en komt vervolgens in actie.

Structuur, geen inhoud

Zoals alles in NLP gaan ook strategieën niet om inhoud maar om structuur. Als we de hiervoor omschreven strategie omzetten in structuur dan komen we tot het volgende: Een interne visualisatie, dan een interne auditieve dialoog en dan een externe kinesthetische beweging.

Deze structuur is vervolgens overdraagbaar. Zo zou je een succesvolle strategie uit je privé leven kunnen toepassen op je werk of andersom. Uiteraard zijn ze ook overdraagbaar naar een ander persoon.

Alles is een strategie

Uiteindelijk is alles wat je doet een strategie. In de loop van je leven heb je een set strategieën opgebouwd. Een strategie om op te staan, om naar je werk te gaan, om veilig door het verkeer heen te komen, om te koken en alle andere activiteiten die je op een dag doet. De meesten daarbij zijn onbewust, je voert ze niet bewust stap voor stap uit. Door dit wel te doen kan je er achter komen hoe jij doet wat je doet, en als het misschien niet de meest effectieve strategie is, hier wijzigingen in aanbrengen.